Uw partner in de productie van fijnprecisie mechanische onderdelen in metaal en kunststof

Draad-en zinkvonken

Draadvonken en Zinkvonken met de hoogste precisie.

Draadvonken en zinkvonken zij niet verspanende bewerkingstechnieken waarmee Diametal in Herentals, provincie Antwerpen, onderdelen bewerkt die een zeer grote nauwkeurigheid nodig hebben en/of niet mogelijk zijn met meer traditionele bewerkingsmethodes zoals draaien en frezen. Draadvonken en zinkvonkengebruiken we typisch voor geharde onderdelen af te werken en bewerkingen zoals scherpe binnenhoeken, vierkante gaten, allerlei vertandingen, (multi) spiebanen en het doorsnijden van werkstukken. Draadvonken of zinkvonken is een bewerking die omwille van de precisie die ermee wordt bereikt, zich uitermate leent voor bewerking op µ-niveau van uw werkstukken.

De voordelen van draadvonken en zinkvonken in onze werkplaats in Antwerpen

Het inzetten van draadvonken of zinkvonken biedt u de volgende voordelen:

  • Hoge nauwkeurigheid
  • Geen mechanische belasting
  • Uiterst complexe vormen die niet mogelijk zijn met frezen en draaien.
  • Draad-en zinvonken werkt even goed op ongehard als gehard materiaal

U merkt het al, u zult zeker gebaat zijn bij het proces van draadvonken en zinkvonken, technieken die u beiden door onze experten kunt laten uitvoeren. Datzelfde geldt ook wanneer u een professional zoekt om bijvoorbeeld CMM te meten en andere diensten.

Ontdek onze andere diensten

Bent u op de hoogte van onze andere diensten, zoals vlakslijpen of draaien? Diametal is uw partner in de productie van precieze mechanische onderdelen in metaal en kunststof. We bezorgen uw bestelde onderdelen bovendien zelf of via een betrouwbare transportfirma, want wij vinden het belangrijk om samen te werken met ervaren en bekwame partners.

Neem nu contact met ons op

Bent u geïnteresseerd in het draadvonken of zinkvonken van onze fabriek in Herentals in de provincie Antwerpen voor de bewerking van een onderdeel? Of heeft u andere vragen? Neem dan nu contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. Wij helpen u te allen tijde verder. U contacteert ons door te bellen naar het nummer +32 (0)14 24 99 80, via het e-mailadres inform@diametal.be of via het contactformulier.

CNC draaien en CNC frezen bij Diametal draadvonken Sodick AQ750L

Machinepark

Sodick AQ750L premium

De Sodick AQ750L draadvonker is een polyvalente machine die zowel kleine als grote werkstukken met hoge precisie kan bewerken. Door de ruime bewerkingszone...

Lees meer

Sodick AG 60L

De Sodick AG 60L zinkvonker is een ruime machine waarmee we zowel kleine als grote werkstukken met hoge precisie kunnen vonkverspanen. De bewerkingshoogte ...

Lees meer

Agie Charmilles DRILL 11

De Drill 11 is een productie machine ontworpen voor het startgatvonken in materialen, zoals RVS, staal, gehard staal, hardmetaal... ...

Lees meer

Waarom draad-0f zinkvonken?

Naast CNC draaien en CNC frezen heeft Diametal ook een specialisatie in het draadvonken en zinkvonken opgebouwd. Deze 2 technieken zijn complementair aan het CNC draaien en CNC frezen. Waarbij draadvonken en zinkvonken op dezelfde technologie steunen zijn ze toch zeer verschillend van elkaar en kan men met beide technieken ook verschillende afwerkingen krijgen.

Wat is het?

Draadvonken en zinkvonken zijn geen verspanende bewerkingen (creëren geen spanen) maar is een techniek gebaseerd op vonkerosie. Je creëert een spanningsverschil tussen het werkstuk en een anode, waardoor er een vlamboog ontstaat die door (draadvonken) of in (zinkvonken) elektrisch geleidend materiaal kan snijden. Belangrijk is de juiste afstand tussen het werkstuk en de anode zodat er effectief een vlamboog overslaat en er geen kortsluiting optreedt. De vlamboog zelf vindt plaats in een continue gekoeld en gefilterd diëlektricum, dat bij Diametal demi water is. Zowel bij draadvonken als zinkvonken is het mogelijk om met de hoogste nauwkeurigheid de meest complexe vormen in geleidende materialen (meestal metaal) aan te brengen. Maar het grootste voordeel van draadvonken en zinkvonken t.o.v. CNC draaien en CNC frezen is dat het ook die vormen die niet of zeer moeilijk te draaien of frezen zijn aan kan, zoals bv vierkante gaten (los door of als een blind gat), scherpe binnenhoeken, haakse binnen gaten,… Daarnaast kunnen geharde en taaie materialen met hetzelfde gemak bewerkt worden.

Wat is het verschil tussen draadvonken en zinkvonken?

Draadvonken gebeurt met een draad welke continue ververst wordt. De draad zelf is meestal een messing legering van 0.25mm dik. Deze draad snijdt door het metaal heen in een rechte beweging, al dan niet onder hoek of met een verschillende boven en onder contour. Dankzij de constante draaddikte kunnen de kleinste radiussen en vormen met de hoogste nauwkeurigheid bewerkt worden. Door dezelfde contour met verschillende instellingen na te snijden in 1, 2 of 3 draadsnedes, kunnen toleranties tot 0.003mm en een ruwheid tot 0.1µm behaald worden. De snelheid van het draadvonken is sterk afhankelijk van de hoogte van het werkstuk en de gewenste afwerkingsgraad. Draadvonken is een uiterst precieze technologie met slechts 1 nadeel (net zoals zinkvonken), het is langzaam.

Bij het zinkvonken worden vonkstempels gebruikt, vaak in koper, soms ook in grafiet. Deze worden bij Diametal gefreesd op onze CNC-freesmachines. Deze vonkstempels “zinken” in het metalen werkstuk waardoor de vorm van de vonkstempel over gestempeld wordt in het onderdeel. Vandaag de naam zinkvonken. Voor een nauwkeurige afwerking worden meerdere vonkstempels gebruikt, er is namelijk steeds slijtage op de stempel door de vonkerosie. Bij het zinkvonken kan ook een vonktextuur aangebracht worden op het bewerkte oppervlak. Deze techniek wordt vaak bij kunststof matrijzen gebruikt.

De draadvonk en zinkvonk machines en benodigde vonkstempels worden met behulp van CAD-CAM software geprogrammeerd. Hoewel Draad- en zinkvonken, in vergelijking met CNC draaien en CNC frezen, een trage bewerking is, kan ze echter gemakkelijk onbemand lopen. De operator moet de machines voor het draad- en zinkvonken enkel instellen en opstarten. Eens de bewerking is gestart kunnen de machines, volledig onbemand, uren en soms wel dagen verder werken.

Een goede werkvoorbereiding, kennis van vonkerosie en van andere mechanische bewerkingen is noodzakelijk om draadvonken en zinkvonken succesvol te gebruiken. Diametal werkt reeds meer als 15 jaar met vonkerosie en heeft hierin een ruime ervaring opgebouwd,