Uw partner in de productie van fijnprecisie mechanische onderdelen in metaal en kunststof

Draai Frezen

Expertise in CNC Draaien en Frezen, en de combinatie ervan.

Voor al Uw complexe draai-freesonderdelen bent U bij Diametal in goede handen Met onze 3 moderne CNC Draai-Frees machines maken we al Uw draai-frees onderdelen tot in de perfectie.

Wat zijn Draai-Freesmachines?

CNC Draai-Frees machines, dus machines die zowel kunnen CNC draaien als CNC frezen bestaan reeds zeer lang. Mazak (onze draai en draai-frees machines leverancier) zelf zit aan zijn 5de generatie en elk jaar wordt er wel iets aan verbeterd.

In een CNC Draai-Freesmachine span je het werkstuk op in een klauwplaat, zoals bij een draaibank, maar ipv een draai turret met typisch 12 gereedschapsplaatsen is er een gereedschapsmagazijn dat bij Diametal typisch tussen de 60 en 90 gereedschapsplaatsen heeft. Daar zit dan ook direct het grote voordeel van een CNC Draai-Frees machine: de programmeur heeft veel meer gereedschappen ter beschikking om het werkstuk te maken en kan dus veel complexere onderdelen produceren die meer als 12 gereedschappen nodig hebben. Er kunnen ook zustergereedschappen in het magazijn gezet worden waardoor een gereedschap dat niet meer voldoet (bot, afgebroken,…) vervangen kan worden en de productie gewoon door kan gaan. Voor series is dit dus veel beter als een draaibank,

Waar moderne draaibanken ook aangedreven gereedschap hebben om kleine boor-en freesbewerkingen uit te voeren hebben die typisch een snelheid van 1.500 tot 6.000 toeren per minuut met een kracht van 5 tot 7.5 KW. Er kan bovendien meestal enkel gefreesd of geboord worden in hoeken van 90 graden. Als je dan weet dat een Draai-Frees machine over een echte freesspindel met een kracht van 30KW of meer beschikt en een toerentalbereik heeft van 12.000 toeren per minuut of meer dan spreek je over heel andere freesmogelijkheden met veel meer kracht. Een freeskop op een Draai-Frees machine is ook in feite onbeperkt in zijn bewerkingshoek en soms bovendien nog variabel in zijn beweging, dat geeft bewerkingsmogelijkheden ver buiten het bereik van een draaibank.

Belangrijke verbetering in Kwaliteitscontrole en Meetmogelijkheden

Een draaibank heeft een tooleye om zijn gereedschap op te meten maar geen mogelijkheid om het onderdeel zelf na te meten tijdens de bewerkingen. De meetmogelijkheden van een CNC Draai-Frees machine zijn gelijk aan een CNC Freesbank. Met de meettaster kan je het onderdeel opmeten en eventueel met gepaste software de onjuistheid compenseren, direct op de machine, of een zustergereedschap oproepen en gewoon verder werken. Je kan ook breukcontrole doen na bv een boorbewerking. Als de boor dan afgebroken was kan je eerst vervangen door een zustergereedschap en dan verder werken. Dit is vooral belangrijk wanneer je series wenst te produceren of werkt met automatisch belading via een robot.

Wanneer kan je beter onze draaibanken gebruiken:

  • De opname van het ruw materiaal is in een klauwplaat, Je moet dus vanuit rond of vierkant materiaal beginnen, wat een probleem kan zijn bij sterk asymmetrische onderdelen in duur materiaal. Dan moet er soms veel materiaal verspaand moet worden.
  • De draaispindel van een CNC Draai-Frees machine is meestal iets trager en minder stabiel als die van een pure draaibank en dus voor veel of zware draaibewerkingen niet zo efficiënt.
  • Als het enkel draaibewerking zijn met geen of zeer weinig/eenvoudige freesbewerking, is een draaibank de betere optie.

Samengevat kan je de voordelen van CNC Draai-Frees machines als volgt opsommen:

  • De mogelijkheid om werkstukken met zowel draai als freesbewerking op 1 machine af te werken met tijdswinst en een lagere kost als gevolg.
  • Veel meer gereedschappen ter beschikking om complexe onderdelen te maken.
  • Geschikt voor onbemand werken op sterk of moeilijk verspaanbaar materiaal zoals RVS en alloys.
  • Echte meetmogelijkheden op de machine tijdens de productie wat consequente, betrouwbare en goede kwaliteit oplevert.
  • Veel krachtiger in de freesbewerkingen wat meer mogelijkheden biedt
  • Mogelijkheid het onderdeel door de overname mogelijkheid in 1 opspanning af te werken. Echt 6-assig bewerken dus.

De grote eigenaardigheid met een CNC Draai-Frees machine is waarom we dit niet Frees-Draai machines noemen? In het Engels hebben ze opgelost met dit multitasken te noemen, wat misschien een betere omschrijving is.

Neemt contact met ons op voor een offerte

Wilt u uw materiaal bewerken via CNC-draaien in Herentals? Twijfel dan niet en doe beroep op ons voor al uw CNC-draaiwerk. Wij staan u graag ter woord. U kunt ons telefonisch bereiken via +32 (0)14 24 99 80 of vul het contactformulier in. Wij koppelen vervolgens zo snel mogelijk naar u terug met meer informatie in verband met al het CNC-draaien dat u in onze werkplaats in Herentals laat uitvoeren!

Machinepark

CNC draai-frees Mazak Integrex i-400S

Een volwaardige vijfassige CNC draai-freesbank met klauwplaten en een automatische overname. Dus in 1 cyclus kunnen we een werkstuk helemaal afwerken. Idea...

Lees meer

CNC Draai Frezen Mazak Integrex i-250HS met robot

Een zes-assige CNC Draai-Frees machine voor de kleine en middelgrote onderdelen. Helemaal geautomatiseerd met een robot en beschikkend over meetmogelijkhed...

Lees meer

CNC draai-frezen MAZAK integrex E-1600V/10

CNC draai-frezen van Uw grootste onderdelen. Een zeer krachtig bewerkingscentrum voor stukken die de hoogste nauwkeurigheid vereisen. Volledig 5 assig simu...

Lees meer

Wat houdt dit in?

Zoek niet verder naar een expert in CNC-frezen in Herentals of omgeving.